Vrienden van de Streektaal Lochem

Activiteiten

Zaoterdag 4 maart 2017: Bekendmaking Beste Boek 2016Uitnodiging

Bekendmaking Beste Boek 2016 op zaterdag 4 maart 2017

en start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers


(4 t/m 11 maart 2017)


Tijdens de start van de Boekenweek Achterhoek en Liemers, op zaterdagmiddag 4 maart 2017, vindt de verkiezing Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016 plaats en wordt het boekenweekgeschenk Flonkergood (een bundel verhalen in de streektaal) gepresenteerd.
 

Voor de 19e keer brengen de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers hiermee de streektaal en boeken uit en over de streek onder de aandacht. Een onafhankelijke vakjury heeft vijf boeken genomineerd en uit deze vijf een Beste Boek gekozen.
 

Programma op 4 maart te Gorssel
 
Het programma begint om 14.00 uur met de voordrachten van enkele auteurs die aan Flonkergood hebben bijgedragen. Dit jaar staat in deze bundel ‘De smaak van Achterhoek en Liemers’ centraal.
Gedurende het programma brengt André van Gessel streektaalmuziek ten gehore.
 
Na de pauze spreekt Joop Hekkelman met de auteurs/samenstellers van de genomineerde boeken. Nadat de voorzitter van de vakjury het juryrapport heeft voorgelezen, volgt de bekendmaking van het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016. Tevens zal er een presentatie en verkoop zijn van boeken uit en over de streek door het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Rond 16.30 uur is het programma beëindigd.
 

U bent van harte welkom.
De vijf genomineerde boeken zijn:
 

Rijpstra’s ondergang, het lot van een burgemeester in oorlogstijd

Auteur: Arend Hulshof


Een boek over Johannes Rijpstra, oud-burgemeester van Zelhem. De auteur onderzocht waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde en er op een ander moment tegenin ging. Hij stelt de vraag of de postume verering van Rijpstra wel terecht is.
 


Ode aan de Achterhoekse Motorcross. De legendes, de circuits, de verhalen


Auteurs: Peter Rietman en Willy Hermans

Prachtige verhalen en anekdotes over de motorcross in de Achterhoek. Over de historie van motorverenigingen, legendarische kampioenen en ambities van jonge talenten. Met veel unieke en spectaculaire foto’s.
 


Berkel – Mein Leben als Fluss/Mijn leven als rivier

Auteur: Doris Röckinghausen

Een boek vol fascinerende liefdesverklaringen aan de Berkel, weergegeven in fotografie, schilderkunst en poëzie. Een uitnodiging om de Berkel en de bezienswaardigheden op de oever in alle facetten te ontdekken en te beleven.
 


Bontebrug

Auteur: Jonah Falke

Een klassieke coming of age roman over Robert Lowenthal die als Achterhoeker zijn weg probeert te vinden in Amsterdam. Een schuurfeest tegenover een vernissage, het dorpscafé tegenover het Rembrandtplein. Kiest de hoofdpersoon voor het kalme leven of volgt hij zijn tomeloze ambitie?
 


Jaarboek Achterhoek & Liemers, deel 40


Redactie: P. Bresser, L. van Dijk, W. van Heugten, W. Meijerman en A. Stern

Een bloemlezing over het hoofdthema ‘Grenzen’ en andere onderwerpen die de historie en het cultureel erfgoed van de Achterhoek en Liemers belichten.


Bij aanschaf van een streekboek tijdens de Boekenweek ontvangt men in de deelnemende boekenhandels Flonkergood gratis.Datum en tijd: zaterdag 4 maart 2017, 14.00-16.30 uur


Toegang: € 5 (inclusief 2 consumpties)

Aanmelden: via info@ecal.nu of 0314-787078


Locatie: Kerkzaal van de Protestantse Kerk te Gorssel,

              Hoofdstraat 27, 7213 CW Gorssel


Terug