Vrienden van de Streektaal Lochem

Archief Streektaal in ‘t nieuws

Verkiezing beste streekboek van Achterhoek en de Liemers


De Stentor, 28 februari 2012Drie genomineerden voor het beste streekboek van Achterhoek en de Liemers.


In Borculo vindt zaterdagmiddag de aftrap plaats van de veertiende Achterhoekse Boekenweek. Op deze bijeenkomst wordt bekendgemaakt wat het beste Achterhoekse streekboek van 2011 is. Daarvoor zijn drie boeken genomineerd.


door Henk Waninge


BORCULO/ZUTPHEN - Drie boeken zijn genomineerd voor de titel Beste Boek Achterhoek en Liemers 2011. Het gaat om Historische Atlas van Zutphen, Smaakboek Achterhoek Fruit en Een schat aan kennis. Wie van de drie het predikaat beste streekboek krijgt, wordt a.s. zaterdag, 3 maart bekendgemaakt in zaal Kerkemeijer in Borculo. Op deze bijeenkomst vindt tevens de aftrap van de Achterhoekse Boekenweek plaats. Bij zo'n week hoort een boekenweekgeschenk. De keuze is gevallen op Flonkergood - Een handvol verhalen en gedichten uut Achterhook en Liemers. De Week van het Achterhoekse en Liemerse boek wordt voor de veertiende maal georganiseerd. Het gaat om een initiatief van de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem en umgeving en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Met de Boekenweek hopen de instellingen belangstelling te genereren voor streekboeken en -taal. Voor het beste boek heeft een selectiecommissie, waarin vertegenwoordigers van genoemde instellingen zitten, zo'n tachtig boeken, die in 2011 zijn verschenen, gelezen. Bovengenoemd trio is uit de bus gerold.                        De Historische Atlas van Zutphen is van de hand van professor Willem Frijhoff,

                        stadsarcheoloog Michel Groothedde en streekconservator Christiaan te Strake. De

                        complete geschiedenis van Zutphen wordt geschetst met behulp van 250

                        historische kaarten en stadsgezichten, aangevuld met beknopte beschrijvingen.


Onder dezelfde titel loopt er een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Zutphen.Het Smaakboek Achterhoeks Fruit wil de Achterhoekse eetcultuur

weer op de kaart zetten. Het boek is geschreven en samengesteld

door M. Bussink en M. Steverink. Het bevat verhalen, fruittekeningen,

praktische tips en recepten uit de oude en nieuwe Achterhoekse

keuken. Ook wordt hierin de geschiedenis van de fruitteelt belicht.

                                            Een schat aan kennis is de titel van een kinderboek dat is

                                            geschreven door Evelien van Dort uit Gorssel. Het verhaal is

                                            gebaseerd op regionale historische gebeurtenissen uit de afgelopen

                                            eeuwen in de Achterhoek en de Liemers. Op avontuurlijke wijze

                                            maken kinderen via de hoofdpersonen kennis met aspecten uit de

                                            streekhistorie. De genomineerden voor het beste streekboek zullen zaterdag een korte presentatie geven naar aanleiding van hun publicatie.


Het boekenweekgeschenk Flonkergood telt 36 pagina's en bevat bijdragen van veertien schrijvers in hun streektaal. Ook bij deze presentatie zullen auteurs voorlezen uit eigen werk. Wie een streekboek koopt van minimaal tien euro krijgt het boek Flonkergood er gratis bij.


De bijeenkomst waarop de aftrap van de Boekenweek, de presentaties en prijsuitreiking van het beste streekboek plaats vinden, begint om 14.00 uur op het adres Ruurloseweg 51 in Borculo. Geïnteresseerden zijn welkom, een kaartje kost vijf euro.


Terug