Vrienden van de Streektaal Lochem

Archief Streektaal in ‘t nieuws

Provincies geven strijd om Nedersaksisch niet op


AD, 24 maart 2012


ASSEN • De provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland leggen zich er niet bij neer dat het Nedersaksisch geen officiële taal wordt Dat meldde gisteren de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma, bestuurlijk voorman van de Nedersaksische regio.

De provincies willen al jarenlang dat het Nedersaksisch dezelfde status krijgt als het Fries. Maar eerder deze week liet minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) weten dat Nedersaksische dialecten niet in aanmerking komen voor een hogere status. Dat zou te veel geld kosten.

De betrokken Nedersaksische overheden houden op 16 april een bijeenkomst met Kamerleden, de Rijksuniversiteit Groningen en streektaalorganisaties. „Het rijk zal met betere argumenten moeten komen om onze aanvraag af te wijzen," zegt Munniksma.

Het Nedersaksisch omvat onder meer het Gronings, Drents, Twents en Achterhoeks. Cabaretier Herman Finkers, Tukker én liefhebber van de Twentse taal, staat achter de officiële erkenning van zijn thuistaal. „Hoe meer talen, hoe mooier. Als er in je eigen streek geen eigen taal meer wordt gesproken, dan laatje een wereld uitsterven," aldus Finkers eerder in deze krant


Terug