Vrienden van de Streektaal Lochem

Archief Streektaal in ‘t nieuws

Discussie over streektaalDe Stentor, 22 september 2012ZUTPHEN/ELST - Is streektaal een vorm van immaterieel erfgoed? En zo ja, hoe moet dat erfgoed dan worden geborgd?


Dat zijn de vragen die Gelders Erfgoed en de stichting Nederlandse Dialecten ter tafel leggen tijdens de zevende Internationale Streektaal conferentie, die 28 september in congrescentrum Droom in Eist wordt gehouden. Thema van de conferentie is: (Streek)taal als erfgoed?

Welke mogelijkheden (en problemen) zijn er als gepraat wordt over toekomstig beleid op het gebied van taaivariatie? En hoe zou je dialect als immaterieel erfgoed in beeld kunnen brengen? Over die vragen laten vier sprekers hun licht schijnen: Rob Belemans van FARO (het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed), Dr. Goedele de Clerck van het centrum voor Interculturele Communicatie en Interactie, prof dr. Hans Bennis van het Meertens Instituut en Pieter Matthijs Gijsbers van het Nederlands Openluchtmuseum. Een wat luchtiger bijdrage levert Dick van Altena, die liedjes zingt in zijn eigen streektaal. In zijn geval het Over-Betuws. Publiek is welkom (en mag zelfs meepraten) op deze conferentie, die om 10.00 uur begint.


Terug