Vrienden van de Streektaal Lochem

Streektaal in ‘t nieuws

Nieuwe lobby Nedersaksisch


Voor behoud van het Nedersaksisch als officiële streektaal komt een nieuwe lobby op gang. Een vereniging wil zich vanaf haar oprichting op 6 april onder meer sterk maken voor Nedersaksische leermiddelen in het onderwijs, ter stimulering van een tweetalige opvoeding.


Eric Mondeel

Zwolle


De Stentor, 21 februari 2019


Binnen de belangenvereniging Levende Talen zijn bijvoorbeeld gebarentaal, Pools, Russisch en Turks wel vertegenwoordigd, maar Nedersaksisch nog niet. Enkele voorvechters van deze officieel erkende streektaal willen daar snel verandering in brengen. De oprichtingsvergadering voor de twee nieuwe verenigingen (ook voor het Limburgs komt een loot aan de Levende Talen-stam) wordt gehouden op 6 april in Utrecht. Zij kunnen dus de dialectmaand maart benutten om voldoende medestanders achter zich te krijgen.


Voorwaarde

Levende Talen stelt bij de oprichting als voorwaarde dat een nieuwe tak tenminste 25 leden moet tellen. Ook zoekt het driekoppige oprichtingsbestuur, dat onder leiding staat van Willemijn Zwart, twee enthousiaste docenten die zich als bestuurder onbezoldigd voor het Nedersaksisch willen inzetten. Zwart is leermiddelenontwerper en onder meer actie op Saxion Hogeschool en de IJsselacademie.

De Nedersaksische streektaal bestaat uit een groep dialecten die worden gesproken in noordelijk en oostelijk Nederland en in het noorden van Duitsland. Het taalgebied omvat in Nederland de provincies Overijssel, Drenthe en Groningen, de Gelderse streken Achterhoek en Veluwe, het voormalige eiland Urk en de beide Stellingwerven in het zuidoosten van Friesland.

Het taalgebied strekt zich in het noorden van Duitsland uit tot de Poolse grens. Nederland heeft het Nedersaksisch officieel erkend, wat op 10 oktober 2018 in een convenant werd bezegeld.Terug