Waeke van het Achterhookse en Liemerse book 2021 - nieuwe stijl

De Waeke van het Achterhookse en Liemerse book vindt plaats van 8 t/m 13 maart 2021

21-12-2020
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Boekenbeurs
De organisatie van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book wil aandacht genereren voor álle boeken die enige betrokkenheid hebben met de regio.

Jaarlijks organiseren de Dialectkring Achterhook en Liemers, Stichting Vrienden van de Streektaal Lochem en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in maart de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book. In de oude opzet nomineerde een onafhankelijke jury vijf boeken die over de regio waren verschenen. Daarvan werd uiteindelijk één boek verkozen tot Beste boek Achterhoek en Liemers. Dit gaat nu veranderen!

Gewijzigde opzet
De organisatie heeft besloten terug te gaan naar het oorspronkelijke doel van de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book en dat is aandacht genereren voor álle boeken die enige betrokkenheid hebben met de regio, ongeacht het onderwerp, de vorm of de taal. ‘Door een verkiezing en het uitroepen van een winnaar doe je toch altijd andere uitgaven tekort.’ aldus Femia Siero van het Erfgoedcentrum. ‘Een kookboek met regionale recepten vergelijken met een familieroman en een fotoboek over de natuur blijft heel moeilijk. Voor een jury is dat een grote worsteling.

Boekenbeurs
Daarom gaat het roer om: er vindt geen verkiezing meer plaats van het ‘Beste Boek’. In aanloop naar de Waeke van het Achterhookse en Liemerse book, die plaats vindt van 8 t/m 13 maart 2021, zal aan uitgevers, samenstellers en auteurs de gelegenheid worden gegeven om hun publicatie onder de aandacht te brengen. De organisatie zorgt voor promotie van alle publicaties via onder andere social media en het uitbrengen van een grote poster waarop alle regionale publicaties van 2020 staan afgebeeld. Daarnaast zal tijdens een bijeenkomst in maart 2021 een boekenbeurs worden georganiseerd waar de makers van de publicaties de mogelijkheid krijgen hun werk te presenteren.

Indienen publicatie tot 31 december 2020 mogelijk
Om welke publicaties het gaat, is voor een groot deel bekend. ‘Bij het Erfgoedcentrum verzamelen we publicaties over en uit de regio en boeken die bij ons aanwezig zijn, gaan sowieso mee in de promotiecampagne.’ geeft Femia Siero aan. ‘Maar we sluiten niet uit dat wij niet over álle publicaties beschikken en daarom doen we een oproep: wie graag wil dat zijn of haar boek door ons wordt meegenomen in de promotie van het Achterhookse of Liemerse book en de publicatie niet aantreft in onze bibliotheekcatalogus op www.ecal.nu, kan ons een exemplaar toesturen.
Aanleveren van het boek kan tot 31 december 2020 bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. Ook kan men daar terecht voor meer informatie, zie www.ecal.nu voor de contactgegevens.

Flonkergood
Overigens is er ook een onderdeel dat niet zal veranderen aan de Waeke en dat is de jaarlijkse uitgave van Flonkergood, de bundel streektaalverhalen die in 2021 het thema Twiefel heeft. Bij aankoop van een streekboek in de Waeke van 8 t/m 13 maart 2021 krijgt men deze verhalenbundel cadeau.


Waeke van het Achterhookse en Liemerse book 2021