Weblinks
Streektaal/cultuur gerelateerde links
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Het Erfgoedcentrum is er voor iedereen, van alle leeftijden, of je onderzoek wilt doen of liever de cultuurhistorie wilt ‘beleven’ door te horen en te zien. Daarom worden allerlei activiteiten georganiseerd, van cursussen ten behoeve van archiefonderzoek, lezingen over bijzondere onderwerpen tot open dagen en rondleidingen.
Alle activiteiten zijn gericht op het onder de aandacht brengen van de streekcultuur, het streekeigene, bij een breed publiek en het stimuleren van het gebruik van de archieven en collecties die het Erfgoedcentrum beheert.
SONT
Streektaalorganisaties Nedersaksisch Taalgebied (SONT) werd ingesteld door de regionale Nedersaksische streektaalinstellingen en verenigingen en geldt als koepel voor de behartiging van twee gezamenlijke belangen.
Dat zijn:
a. het bereiken van een hogere status en meer erkenning;
b. het initiëren en / of adviseren bij gebied overstijgende activiteiten.
Dialectkring Achterhook en Liemers
De "Dialectkring Achterhook en Liemers" worden op 23 februari 1957 op ericht. In het begin worden de name "Schrieverskring" gebroekt, later worden dit veranderd in Dialectkring um ok neet-schrievers de gelaegenheid te gevven lid te worden.
De vereniging hef volgens eur statuten as doelstelling het samenbrengen van dee leu, dee zich mondeling en/of schriftelijk in de streektaal van Achterhook en Liemers kӧnt oetdruk-ken en/of de taal propagaert; dit in samenwarking met geliekgestemde verenigingen.
Dialectkringe Salland en OostVeluwe
Oonze verenege bestiet sinds 5 november 1955 en hef zo rond de 200 leden. Zie hef as doel: “’t In stand holln, bestudeern en bevordern van ‘t gebruuk van de Nedersaksische Taal in Salland en Oost-Veluwe in de breedste zinne van ‘t woord”.
De kringe kent wârkgroepen in ‘n paer plaetsen: Dèèmter, Heerde/Waopmvelde, Zwolle. ‘n Deel van de leden kump daor dan ien keer in de maond bie mekaere. Zie bint doende met ‘t uutzuukn van woordn en gezegden en ok met ‘t veurlèèzn uut eigen of andermans wârk.
Nedersaksisch
Een plek in de samenleving voor de Nedersaksische taal en cultuur
Met het spreken in je eigen streektaal kun je met bepaalde woorden en uitdrukkingen zoveel dingen tussen de regels door zeggen. Het voelt dicht bij je hart en schept bovendien een warme verbinding met diegene wie je spreekt. Onze provinciale taal- en cultuurorganisaties helpen je graag mee om meer over je eigen streektaal te leren. Zij zien het als hun missie en toegevoegde waarde de streektaal een plek te geven in het Nedersaksisch taalgebied.
Wil je meer weten van de streekgeschiedenis, muziek, schrijvers, gedichten, tradities en gewoonten? Ze bieden diverse lezingen over de eigen streektaal en cultuur.
Het leren van een Nedersaksische taal zorgt voor een grotere woordenschat bij kinderen. Momenteel wordt er gewerkt aan een overkoepelend aanbod van Nedersaksische lesprogramma’s in het gehele Nedersaksische taalgebied.
Boezewind
Boezewind is een platform veur mensen die de streektaal van de Achterhoek en Liemers graag willen bewaren veur now en later. Wi-j maken ons stark veur de streektaal!
Stichting Schrieverspad
In 2004 is op initiatief van de Dialectkring Achterhook en Liemers en landgoedeigenaar Henk Berenschot op het landgoed Kotmans in Miste een Schrieverspad aangelegd. Vanaf die tijd worden elk jaar mensen, die veel gedaan hebben voor behoud en bekendheid van de streektaal, door een onafhankelijke jury genomineerd voor een boom aan het Schrieverspad op landgoed Kotmans. De genomineerden mogen een boom van hun keuze planten. Dat gebeurt jaarlijks in november.
Zo is er een prachtige laan ontstaan, een unieke verbinding tussen streekcultuur en natuur. Om het behoud en onderhoud van het Schrieverspad voor de toekomst veilig te stellen is op 2 augustus 2018 door de landgoedeigenaar Berenschot en de Dialectkring Achterhook en Liemers gezamenlijk de Stichting Schrieverspad opgericht.
Huus van de Taol
As Huus van de Taol vin wij dat de Drentse taol niet vort te denken is in de Drentse samenleving. Oeze streektaol is een weerdevol arfgoed en het praoten van het Drents is een vörm van riekdom. Dat vin wij en daor wark wij hard an: het stimuleren van het Drents deur een hieleboel activiteiten te organiseren. Oeze taol is mandielig bezit waor wij met mekaar zunig op weden moet.
Oudheidkundige Vereniging OVGG d'Eigenspraok
Sinds enige tijd heb ik, Jan Verheijen, mezelf helemaal ondergedompeld in het Achterhoekse dialect van mijn geboorstestreek en ik moet mezelf sterk inhouden om nu niet gelijk over te schakelen naar de taal die ik als kind en daarna vrijwel niet meer heb gesproken.
Drie jaar geleden ging ik luisteren naar een ‘veurlaesmargen’ in het DRU-gebouw te Ulft. Zeer onder de indruk van die vertrouwde klanken en zinnen van vroeger, gaf ik mezelf op als lid van de werkgroep d’Eigenspraok. Anderhalf jaar later werd ik tot voorzitter gebombardeerd. Belangrijkste wapenfeit tot nu toe was het opzetten van een digitaal maandblad waarin de leden van d’Eigenspraok verhalen en gedichten schrijven in onvervalst ‘Plat’ van rond de Oude IJssel.
e-Wald
Het e-WALD bevat tot nu toe de inhoud van de eerste vijf tussen 1984 en 1996 verschenen delen van het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse dialecten die in druk in 11 afleveringen zijn verschenen tussen 1984 en 2018 (zie tabblad Overzichten, het zijn de delen I.1, I.2, II.1, V.1 en V.2). In het e-WALD kunnen geïnteresseerden de dialecttrefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘tafel’ of ‘groeien’. Daarbij worden ook de verschillende fonetische varianten, de zogenoemde dialectopgaven, van de trefwoorden getoond.
Erfgoed Oost Achterhoek
Ons cultureel erfgoed is van groot belang voor ons historisch besef en onze gezamenlijke identiteit. Het levert een belangrijke bijdrage aan de economie, de maatschappij en het toerisme. Ook draagt het bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners.
De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk zien meerwaarde in samenwerking op het gebied van erfgoed. Daarom hebben wij met elkaar en met de betrokkenen in onze gemeenten erfgoedbeleid opgesteld. De beleidsnota heeft de toepasselijke titel ‘Wi-j doet ’t samen!’ gekregen. Aan de nota is per gemeente een uitvoeringsagenda gekoppeld. Daarin zijn gezamenlijke projecten opgenomen, maar er is ook ruimte voor lokale initiatieven.
Ontdek de Achterhoek
De Achterhoek is bij uitstek de regio om te genieten.
Een afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bos. Kastelen en steden waar je de historie nog voelt. Maar ook: moderne musea, gezellige restaurants en gave attracties. De Achterhoek heeft het allemaal. En je wordt er ook nog eens ontzettend vriendelijk en gastvrij ontvangen!
Veel mensen komen naar de Achterhoek voor het bijzondere landschap.
Alles Plat!
Alles Plat, dé site en internetzender van Oost-Nederland. Hier hoor je 24/7 de allerbeste streektaalmuziek uit Gelderland, Overijssel, Groningen en Drenthe. Met Daniel Lohues, Herman Finkers, Boh Foi Toch en andere artiesten.